Spravbytkomfort začal v Prešove s výstavbou novej teplovodnej trasy

10.05.2012 Prešov

Prešov 10. mája (TASR) – Na prešovskom sídlisku Sekčov sa začali práce na výstavbe trasy teplovodných rozvodov, ktoré realizuje výrobca a distribútor tepla a teplej úžitkovej vody Spravbytkomfort, a.s., Prešov.
Investičné náklady na túto akciu predstavujú asi 800.000 eur a sú súčasťou koncepcie spoločnosti v oblasti znižovania spotreby plynu a výroby energie na báze obnoviteľných zdrojov.
"Naša spoločnosť v tomto roku pristúpila k vybudovaniu novej trasy vykurovacieho systému na najväčšom sídlisku v Prešove, ktorým prepojí jednotlivé kotolne sídliska s centrálnym zdrojom tepla Biomasa II – CK Sekčov," uviedla predsedníčka predstavenstva a riaditeľka a.s. Natália Banduričová.
Podľa riaditeľky výkopy budú vykonávané na verejnom priestranstve, teda na miestnych komunikáciách, chodníkoch a vo verejnej zeleni, a to na uliciach Jurkovičova, Šrobárova, Sekčovská, Federátov, Smrekova, Višňová a Vansovej.
Pripomenula, že preklenutie vozidlových komunikácií na uliciach Sekčovská a Višňová bude uskutočnené "prepichom" pod komunikáciou, teda povrch vozovky nebude rozkopávaný a na týchto úsekoch nedôjde k obmedzeniu dopravy.
"Trasa líniovej rozkopávky má dĺžku približne 1900 metrov a je umiestnená tak, že výrub drevín bude minimálny," zdôraznila Banduričová. Doplnila, že odstránia len kríkové porasty, ktoré bránia výkopovým prácam a po ich ukončení ich na Šrobárovej ulici nahradia lipovou alejou. Rovnako vo vnútroblokovej časti vysadia tradičné dreviny.
Súvisia s projektom budovania kotolne na spaľovanie na biomasu, ktorá už skúšobne dodávala teplo počas zimnej sezóny do niekoľko tisíc bytov na Sekčove. Prepojením kotolní pribudnú do tejto siete ďalšie bytové domy.
Ide o druhú významnú investíciu Spravbytkomfortu za posledné štyri roky s cieľom ušetriť spotrebu plynu a vyrábať teplo z alternatívnych obnoviteľných zdrojov energie. Prvú takúto kotolňu uviedli do skúšobnej prevádzky na Sídlisku tri a aj vďaka nej bez vážnych komplikácií zvládli plynovú krízu začiatkom roka 2009.
"Obyvateľov sídliska Sekčov chceme požiadať o trpezlivosť a vopred sa ospravedlňujeme za obmedzenia, ktoré na určitý čas spôsobíme. Tie sú však nevyhnutné na vykonanie prác," uzavrela Banduričová.
 

Vyberte región